måndag 24 maj 2010

Äppelmarinerad fläskfilé med rosmarinpotatis

Ibland kanske det är så att din föredetta chef eller nån annan viktig person ska komma hem till dig på middag, vilket är trevligt och så men kanske gör dig lite nervös. Kommer dom gilla maten? Är det fint nog? Då, min vän, ska du bjuda på äppelmarinerad fläskytterfilé med rosmarinpotatis, lättkokta sockerärtor och en timjancreme fraishe. Efter första tuggan kommer du ha dina referenser som i en liten ask. Jag lovar.

Du behöver:
1 fläskytterfilé från Sverige (räcker till fyra)
1 kruka färsk timjan
1dl äppeljuicekoncentrat eller finjuice från typ Kivik
2msk soja
3 syrliga äpplen typ pink lady.
En vitlök
Flingsalt
Några klunkar olivolja (klunk som i ljudet när det åker ur flaskan, inte som i dricka)
Ett bakplåtspapper. Måste vara just papper.

5 små potatisar per person
Olivolja
Några rosmarinkvistar
Flingsalt (igen)

1 burk creme fraishe
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
Färsk timjan, bara bladen

Sockerärtor/Bönor
En stor klick smör


Putsa fileén ren från det vita och lägg i en plastpåse. Hacka 2-3 vitlöksklyftor lite slarvigt och släng i påsen. Häll i äppeljuice, soja och olivolja och släng i några rejäla nävar färsk timjan som du har dragit kniven genom ett par gånger. Salta och peppra lite på måfå och knyt sedan igen påsen och liksom blanda runt marinaden och gnugga in den i köttet. Släng in i kylskåpet och vänd lite då och då. Ta ut köttet typ en kvart innan det ska in i ugnen. Låt gärna köttet marineras i typ två timmar, men det är inget krav.

Skala potatisen och koka den halvmjuk i saltat vatten, kanske 10 minuter. Häll av vattnet och stjälp upp i en ugnsform. Tryck till på ovansidan av potatisen med undersidan av en sked så den liksom spricker lite lätt. Repa över rosmarin, häll på rätt mycket olja och salta ordentligt med flingsalt. Nu kan du sätta ugnen på 220grader och ta ut köttet ur kylskåpet.

Blanda creme fraishe med lite hackad vitlök och bladen från nån näve timjan och lite flingsalt enligt tycke och smak.

Skala äpplena och hacka dem i centimeterstora bitar. Fyll botten på den ugnsform du ska steka köttet i men lämna nån centimeter ut i kanten. Tryck i lite vitlöksklyftor här och där. Du behöver inte bry dig om att skala dom. Lägg köttet på äppel- och vitlöksbädden och häll över marinaden. Nu kommer det roliga: blöt bakplåtspappret och krama ur vattnet som du gör med en disktrasa, stoppa sedan om köttet med pappret som täcke.

In i ugnen med potatisen och köttet på 220grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Om du inte får plats med båda formarna på samma plan så börja med köttet högst upp. Efter 20 minuter tar du bort pappret och byter ev. plats på rätterna. Stek i ytterligare 15-20 minuter beroende på hur mycket mat du har i ugnen. Ta ut köttet när tiden har gått och låt köttet vila i fem minuter innan du skär upp det.

Koka upp vatten och vänd runt sockerärtorna i nån minut innan du häller av vattnet och slänger i en stor klick smör.

Ät och njut.

3 kommentarer:

Annika sa...

Men så gott!! Jag fattade dock inte vad man ska göra med äpplena sen när köttet är klart. Och marinaden? Är det som sås? Potatisen var nog det bästa, överjordiskt gott!! Tack!!

Linn sa...

Vad bra! Jag bukar bara skära upp köttet och lägga tillbaka det på äppelgeggan så får folk göra som dom vill. Det blir ju som ett lite kryddigare äppelmos typ. Samma med vitlöksklyftorna. Om man pressar ur dom ur skalet så är dom helt fantastiska.

Riley sa...

Fantastiskt glad att jag med lite envetet googlande lyckades hitta just det här receptet! Lagade - fotograferade - åt - njöt och skrev ett blogginlägg om det (kunde inte låta bli)! Helt klart en maträtt jag kommer att kunna tänka mig att bjuda folk på. Det var en riktig höjdare!